Aantal klanten gestegen

Om de stijging of daling van klanten te kunnen vergelijken, gaan wij altijd uit van de huishoudens die bij ons elke week een pakket komen halen en die dus onder de voedselbanknorm zitten.

Weekpakket

  • Op 1 januari 2019 hadden wij in Amersfoort 407 huishoudens als klant. Op 1 januari 2020 waren dat er 511, een flinke stijging dus. Toch is het te kort door de bocht om te zeggen dat de armoede met 25% is toegenomen. Tenslotte is de voedselbanknorm in 2019 verhoogd waardoor meer mensen voor een pakket in aanmerking komen. Ook kan het zijn dat mensen ons nu eerder of beter weten te vinden. Maar we signaleren wel dat de problemen waar onze klanten tegenaan lopen, nog lang niet zijn opgelost.
  • In 2019 hebben wij in totaal 389 nieuwe huishoudens ingeschreven en 285 huishoudens uitgeschreven. Dat geeft goed weer dat een voedselpakket in principe tijdelijk is.
  • Vanaf 1 april 2019 – sinds deze datum houden wij het bij – hebben wij voor onze klanten 362 aanvragen gedaan bij diverse fondsen.

Keipakket

Daarnaast hebben wij ook nog circa 80 huishoudens op de lijst voor een keipakket staan. Zij mogen elke maand langskomen en krijgen dan wat spullen mee. Het gaat hier om gezinnen die boven de voedselbanknorm zitten, maar die het zéker niet gemakkelijk hebben. Een voedselpakket heeft een waarde van een aantal tientjes. Als je dan net boven de norm zit en niet in aanmerking komt voor een weekpakket, mis je dat écht. Wij vinden een keipakket ook een mooi gebaar voor ex-weekklanten die net weer een beetje hun ritme te pakken hebben.