Het jaarverslag over 2022

Onze twee jaarrekeningen over 2022 zijn goedgekeurd en gepubliceerd: van Stichting Voedselbank Amersfoort (VBA) en van Stichting Steunfonds VBA. In een apart document geven we een uitgebreide toelichting op wat wij hebben meegemaakt in het jaar 2022: ons Jaarverslag Voedselbank Amersfoort.

Alvast wat alinea’s uit ons jaarverslag:

De plotselinge toestroom in maart en april van mensen uit het oorlogsgebied, op zoek naar een veilige omgeving voor zichzelf en hun kinderen, is schrijnend. Natuurlijk heeft ook onze voedselbank geholpen waar dat nodig was. De enorme toestroom van het begin is gestopt en wij hebben van de meeste Oekraïners weer afscheid genomen. Maar nog steeds geldt: als iemand het niet redt, staan wij klaar om te helpen.
De oorlog heeft ook op een ander gebied een enorme impact: de energieprijzen zijn enorm gestegen en als gevolg daarvan rijzen óók de prijzen van voedsel en andere producten de pan uit. Iedereen merkt dat, maar voor onze klanten is het extra moeilijk: ze hadden het al niet breed. Rondkomen is voor hen een nog grotere puzzel geworden en brengt veel stress met zich mee, zo merken wij.

Weer een hartelijk én persoonlijk welkom voor onze klanten
Tijdens de corona-epidemie waren wij genoodzaakt om onze klanten buiten te laten wachten voordat ze heel snel en kort naar binnen mochten om een voedselpakket te halen. Wat geweldig dat we ze vanaf 1 november weer binnen konden ontvangen.

Donaties van energietoeslag
Een bijzondere giftenstroom het afgelopen jaar bestond uit de donaties van energietoeslagen. Ze kwamen binnen van particulieren, maar ook van organisaties en leden van diverse serviceclubs. Ondanks alle verdrietige gebeurtenissen rondom de oorlog, is dit voor ons een hoogtepunt geweest: solidariteit en meelevendheid bestaat gewoon.

Foto’s van Linda Bouritius

De meeste foto’s in het jaarverslag zijn gemaakt door Linda Bouritius. Ze zijn prachtig en we zijn dan ook heel blij dat ze bij ons weer – zonder kosten – een mooie fotoreportage heeft willen maken.