Voedselbank Amersfoort

Méér mensen in aanmerking voor een voedselpakket

Als Voedselbank Amersfoort, en met ons ook Voedselbanken Nederland, maken wij ons grote zorgen, omdat door de extreem gestegen kosten voor levensonderhoud méér mensen in financiële problemen komen. Daarom is landelijk besloten om de normbedragen te versoepelen waardoor je eerder in aanmerking komt voor een voedselpakket. Op deze manier hopen ook wij ons steentje bij te dragen in deze dure tijden. Loop je tegen financiële problemen aan? De stap naar de voedselbank is in werkelijkheid echt niet zo groot. Sterker nog: het kan een heel verstandige stap zijn!

  • Klik hier voor een formulier waarmee je kunt berekenen of je in aanmerking komt.

Een voedselpakket van enkele tientjes

Een groot probleem is dat mensen zich vaak té veel schamen om bij ons klant te worden. Je hoort vaak zeggen: dat is nou het laatste wat ik zou doen, in de rij gaan staan bij de voedselbank. Natuurlijk begrijpen we die gedachte wel, maar het is echt heel verstandig om tóch die stap te nemen als je in financiële problemen dreigt te komen. Een voedselpakket is gemiddeld enkele tientjes waard en dat geld kun je dan weer voor andere zaken gebruiken. We kunnen geen exact bedrag noemen, want de waarde is afhankelijk van het aantal personen in een huishouden. Maar dat het een welkome aanvulling is op je boodschappen is zeker. Er zit elke week voor alle personen per huishouden minstens drie maaltijden in. En nee, je krijgt geen kant-en-klare doos mee, maar je mag kiezen uit het aanbod.

Oók hulp bij andere zaken

Naast een voedselpakket krijg je ook gratis hulp bij de zoektocht naar regelingen en toeslagen waar je gebruik van kunt maken. De gemeente Amersfoort geeft ondersteuning (bijvoorbeeld de witgoedregeling), maar er zijn nog veel meer instanties en stichtingen die bij kunnen springen, zoals Kinderhulp, het Jeugdsportfonds, Jarige Job en diverse kerken. Zeker als je nog nooit financiële problemen hebt gekend, heb je geen idee waar je allemaal terechtkunt. Zonde om er geen gebruik van te maken. Wij weten de weg en kunnen helpen bij de aanvragen. Oók mooi meegenomen: als klant van de voedselbank kun je terecht bij de kledingbank en speelgoedbank. Bij beide banken kun je gratis prachtige spullen halen.

Maar die rij…

Tja, wij zullen het niet ontkennen. Er staat soms een rij, zeker als je heel vroeg bent. De één vindt het vervelend, de ander vindt het alleen maar leuk: je ziet tenslotte dat je niet de enige bent met problemen en je kunt gezellig kletsen met lotgenoten. Nu de coronamaatregelen wat minder streng zijn, proberen we er alles aan te doen om het wachten wat prettiger te maken. Vanaf november gaan we weer werken met een nummertjesapparaat, er is koffie/thee met wat lekkers erbij en er lopen gastheren en –vrouwen rond. Maar je kunt er ook voor kiezen om die rij te vermijden. Kom je een drie kwartier tot een half uur vóór sluitingstijd, dan kun je meestal zo doorlopen. En wees niet bang, ook dan is er nog genoeg. Wordt de rij te lang door een toenemend aantal klanten? Dan verruimen wij onze ophaaltijden: onze vrijwilligers hebben al aangegeven dat ze daar open voor staan.

Eerst je huis opeten? Of je spaargeld opmaken?

Nee. Dit is een groot vooroordeel. Wij kijken naar het leefgeld: het bedrag dat je na aftrek van vaste lasten overhoudt voor boodschappen, kleding enzovoort. Wij verwachten echt niet dat je eerst je huis verkoopt. In deze overspannen woningmarkt is dat ook helemaal niet verstandig. Nog zo’n voorbeeld: ben je zzp’er en heb je op de bank nog een paar duizend euro staan om te sparen voor je pensioen? Maak het niet helemaal op! Je stelt de problemen alleen maar uit tot later.

Net afgewezen? Kom weer even langs!

Ben je de afgelopen weken bij ons geweest en zat je net boven de norm? Maak gewoon weer een afspraak; dan maken we een nieuwe berekening. Twijfel je? Vul dan op onze website het rekenvoorbeeld in en kijk of je nu misschien wél in aanmerking komt voor een voedselpakket.

Allemaal lieve vrijwilligers!

Voedselbanken zijn particuliere instanties en werken met vrijwilligers. Voor een eerste gesprek heb je te maken met onze intakers: ze hebben een groot inlevingsvermogen en nemen alle tijd voor je. Maar ook al onze andere vrijwilligers zijn even hartelijk. Ze zien tenslotte wekelijks wat het met je kan doen als je financiële problemen hebt.

Landelijke norm

De normbedragen voor het toekennen van een voedselpakket worden landelijk vastgesteld door de voedselbanken die zijn aangesloten bij Voedselbanken Nederland. Meestal gebeurt dat per 1 januari, maar door de enorme prijsstijgingen is besloten de normen eerder te herzien. Het gaat hier om hoeveel leefgeld je overhoudt voor eten, kleding en een onvoorziene uitgave. Dus nádat de vaste lasten zoals huur, gas, water, licht, verzekeringen en dergelijke betaald zijn.

De norm vanaf 17 september 2022

  • Klik hier voor een formulier waarmee je kunt berekenen of je in aanmerking komt.
Alle voedselbanken hebben hun eigen werkwijze. Zo hebben wij In Amersfoort een eigen intaketeam en kijken we zelf of iemand in aanmerking komt voor een voedselpakket. Samen kijken we wat je kunt doen om er financieel weer beter bij te komen zitten. Wij geven advies hoe je dat kunt bereiken en welke instantie je daarbij kan helpen. Alles gaat in overleg met de klant zelf. Het goede nieuws is: de meeste klanten stromen binnen een jaar alweer uit en zijn blij dat ze even tijdelijk geholpen zijn. Laten we hopen dat de hoge kosten voor levensonderhoud snel weer gaan normaliseren. Zo niet: wij blijven helpen!

Voor de pers

Half oktober 2022 verschijnt onze nieuwsbrief VoedNood. Dan hopen we te weten of het aantal klanten inderdaad is toegenomen en hoe iedereen ons kan helpen. Wil je dan een interview met ons? Graag!